Tuesday, October 8, 2019

Besparen op je energiekosten, hoe doe je dat?


Elke maand zijn er een aantal vaste lasten die ervoor zorgen dat jouw inkomsten weer snel verdwijnen. De energierekening is één van de grootste vaste lasten die iedere maand weer voorbij komt. In deze tekst gaan we kijken naar de verschillende manieren hoe je kunt besparen op je energiekosten.

1. De warmte binnen houden
We willen natuurlijk allemaal een lekker warm huis. Daarom stoken we in de wintermaanden de kachel lekker hoog op, zodat het binnen behaaglijk is. Maar is je huis wel goed geïsoleerd? Of verdwijnt de meeste warmte al snel weer via het dak? En hoe zit het met de kou van buiten? Komt er veel kou binnen via muren, daken, ramen en kieren? Bij de meeste huizen gaat er een hoop warmte verloren doordat bepaalde plekken niet goed afgedicht zijn. Gelukkig zijn er genoeg opties om dit te verbeteren en de overheid heeft op dit moment zelfs een zeer interessante subsidieregeling voor woningeigenaren die willen gaan isoleren. Het isoleren van vloeren, muren, ramen, deuren en daken kan echt een flink verschil maken op je energierekening.

2. Verlichting
Ondanks dat dit een van de bekendste manieren is om te besparen op energie, doet niet iedereen het al. Bij de verlichting is het namelijk mogelijk om enorm veel geld te besparen. Wanneer je een gloeilamp vervangt met een ledlamp, verbruikt de lamp maar liefst 85 procent minder energie. Daar laten een hoop mensen dus ook een hoop geld liggen.

3. Besparen op de energiekosten van overige apparatuur
De oude tv en koelkast heb je misschien voor een klein prijsje weten te scoren bij een rommelmarkt of kringloop, maar deze oudere apparaten kosten een hele hoop energie. Het is vaak goedkoper om nieuwere apparatuur aan te schaffen dan wanneer je het doet met oudere spullen. Nieuwe apparaten hebben namelijk veel minder energie nodig om hetzelfde werk te doen. Je kunt hiervoor kijken naar de energielabels die apparaten krijgen. Wanneer een apparaat een C label, of zelfs lager, heeft, kost deze een hoop energie. Wanneer hij richting de B, de A of zelfs hoger gaat, is hij zuinig in het verbruik. Investeer dus iets meer geld in een duurder apparaat en voorkom hoge maandelijkse kosten.

4. Energie vergelijken
Je energie vergelijken zorgt in veel gevallen voor de grootste besparing. Het overstappen van energieleverancier kan je honderden euro’s opleveren. Het is zonde om dit geld te laten liggen en een vergelijking is zo gemaakt. Kijk bijvoorbeeld eens op de energievergelijker van Totaalbesparen.com. Je vult je gegevens in en weet direct wat de goedkoopste aanbieder is op basis van jouw energieverbruik. Daarnaast krijg je vaak een bonus wanneer je je inschrijft bij een bepaalde leverancier. Denk bijvoorbeeld aan een cadeaubon of een gedeelte van het geld terug wanneer het contract er op zit. Het kan zelfs zo zijn dat er hierdoor geen geld bijbetaald hoeft te worden aan de jaarlijkse energierekening wanneer je meer verbruikt hebt dan berekend. Een kleine moeite dus die een hoop geld kan besparen. Zowel op de maandelijkse kosten, omdat je een goedkopere leverancier kiest, als op de jaarlijkse kosten.

Tot slot
Een hoop mensen laten ook nog geld liggen door dingen te vergeten. De televisie blijft op de achtergrond aanstaan en verbruikt energie, de lampen zijn vergeten uit te zetten toen iemand 's ochtends naar zijn werk ging en ook een raam staat open met de verwarming aan. Wanneer je jezelf aanleert om alles goed in de gaten te houden, zal je hier ook maandelijks een hoop geld mee kunnen besparen.

No comments :

Popular Posts Last Week

Popular Posts This Month

Popular Posts All Time